Wij brengen een groot gedeelte van onze tijd zittend door. Veel mensen hebben een zittend beroep en na het werk is het vaak heel verleidelijk om even bij te komen op de bank. Maar ons lichaam heeft beweging nodig. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool om hiermee te beginnen. Je kunt het overal doen: wandelen.

Wandelen is goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Lees hier de belangrijkste redenen om vaker de wandelschoenen aan te trekken.

De voordelen

  • Wist je dat je tijdens en kort na een wandeling je creativiteit verhoogd? Ook een goede werkonderbreking dus.
  • Wandelen houdt je mentaal jong. Wandelen stimuleert de hersenactiviteit, er worden nieuwe hersencellen aangemaakt en de communicatie tussen de hersencellen wordt bevorderd.
  • Door te wandelen maak je je hoofd leeg. Je kunt je gedachten verzetten en ziet het leven zonniger in, doordat je met een frisse blik de dingen ziet. Door beweging stimuleer je de bloedstoevoer naar je hersenen en ervaar je minder stress.
  • Tijdens een wandeling zet je je hartspier aan het werk. Deze wordt getraind om alle ledematen van bloed te voorzien en zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en bloeddruk. En daarnaast werkt een wandeling ook bevorderlijk voor de spijsvertering.
  • Mensen die veel wandelen zijn gemiddeld minder ziek én eveneens minder vaak en korter verkouden.Wandelen versterkt je afweersysteem. Wandelen geeft energie! Juist als je moe bent kan een wandeling deze vermoeidheid tegengaan.
  • Wandelen maakt vrolijk. Voor een stralend humeur is wandelen aan te bevelen. En zelfs voor mensen met depressieve klachten is wandelen een middel om klachten te verminderen.
  • Wandelen verlengt je leven! Door alle bovenstaande voordelen is wandelen een medicijn voor een goede algehele gezondheid. Bij het wandelen gebruiken we spieren en belasten we botten en kraakbeen op een gezonde manier, en dat alles met relatief weinig inspanning. Andersom, als je te weinig lichaamsbeweging krijgt, gaan je botten, je spieren en je kraakbeen snel achteruit.”

Wandelen in de natuur

Wil je nog meer uit je wandelingen halen? Wandel dan in de natuur. De lucht die je inademt is schoner dan in de stad. Verder werkt de natuur extra rustgevend. Je bent beter in staat om te luisteren naar je gevoel. De natuur herinnert ons aan gevoelens van liefde, zorg en betrokkenheid bij jezelf, elkaar en de aarde. Door in de natuur te zijn komt er ruimte in je hoofd en ervaar je de schoonheid.

Wandelweek of wandelweekend

Nu het voorjaar in aantocht is en de natuur tot bloei komt, is wandelen nog fijner. Vind je het leuk om een nieuwe omgeving te voet te verkennen? Deze lente kun je met MarLuz een wandelweekend boeken in de Achterhoek. En in Portugal kun je in maart en april de bergen van de Monchique in de Algarve verkennen of te voet mooie dagtochten maken langs o.a. de Atlantische westkust in Portugal.

MarLuz kan een wandelvakantie op maat voor jou alleen regelen, je kunt op open-inschrijving deelnemen of met je eigen groep een wandelvakantie boeken.