Het is al bijna kerst. En met de kerst begint ook de periode van de 12 heilige nachten. Deze periode vanaf Kerst tot Driekoningen op 6 januari staat al eeuwenlang bekend als een bijzondere tijd. De dagen zijn het kortst en de nachten het langst van het gehele jaar. De natuur is in diepe rust. En ook voor de mens is deze periode zeer geschikt voor rust, inkeer en bezinning.

Zowel vanuit de astrologie, antroposofie, de Germanen en het Christendom is deze tijd bijzonder.

  • Van uit de astrologie vormen de 12 heilige nachten de tijd die onze jaartelling van 365 dagen laat aansluiten op het maanjaar. Het maanjaar telt twaalf maal 29,5 dag van volle maan tot de volgende volle maan. In totaal 354 dagen.
  • Rudolf Steiner verwijst naar deze periode wanneer de duisternis zich over de wereld heeft verspreid en daana het licht wordt herboren. De grond is deze periode in diepe rust, maar juist daar zit de scheppingskracht. De krachten die ervoor zorgen dat in de lente de gewassen weer groeien.
  • De Germanen legden in deze periode het werk neer en verbonden zich met de natuur. Zij gingen op zoek naar voortekenen voor het nieuwe jaar. Het bracht zelfs ongeluk om in deze periode te werken.
  • In het Christendom is dit de tijd die de Drie Koningen nodig hadden om naar het kindje Jezus te reizen. Zij volgden de ster en kwamen na hun bezoek als een ander mens terug.

Bezinning tijdens de heilige nachten

Deze tijd van het jaar sluiten we oude processen af en maken we ruimte voor het nieuwe. Ik stel mij dit jaar de volgende vragen: Wat ging goed dit jaar? Is er voldoende ruimte geweest om de dingen te doen die ik belangrijk vind? Heb ik voldoende aandacht en tijd doorgebracht met de mensen van wie ik houd?

Dromen

Bij een lezing over dromen, waar ik recentelijk aan deel nam, vertelt Bas Klinkhamer over deze periode, dat de dromen die je tijdens deze nachten hebt vaak helderder zijn en een voorspellende waarden kunnen hebben. De nachten symboliseren de maanden die gaan komen. Zo staat de nacht van 25 op 26 december voor de maand januari en de nacht van 5 op 6 januari voor december. De nachten worden ook vergeleken met de nachten van de sterrenbeelden van vissen tot ram.

Suggesties voor deze tijd

  • Welk thema speelt nu in jouw leven? Houd een dagboek bij, waarin je elke dag hierover iets schrijft. Door tijdens de dag bewust bezig te zijn met dit thema, geef je tevens een voedingsbodem voor de nacht.
  • Neem rust en doe alleen wat je echt moet doen.
  • Probeer je dromen te onthouden.
  • Wees creatief en schilder, teken of maak iets met je handen.

Verbinding

In deze periode is het ook heel waardevol om je hart met je verstand en gevoel te verbinden. Zet een nieuwe intentie neer, zodat je het nieuwe jaar vanuit je hart kunt leven. Ik wens je een fijne tijd toe!

Bronnen en verder lezen:

Lezing Dromenhappening, de Nachtelijke Reis, Bas Klinkhamer, 17 november 2017

http://jaarfeesten.blogspot.com/2011/01/de-12-heilige-nachten.html

http://www.bakenvanlicht.nl/mc-events/12-heilige-nachten/