Het jaar loopt alweer ten einde. Voordat de feestdagen en de bijbehorende kerstvakantie start, zitten veel mensen, waaronder ikzelf, op dit moment nog midden in een piek qua werkdrukte. Hoe houd je rust in deze laatste weken van het jaar? En hoe houd je dit vast? Niet alleen deze periode, maar voor alle dagen in je leven.

Week van de werkstress

Begin deze maand was het de week van de werkstress, waar zowel op televisie als in de media aandacht werd besteed aan werkgerelateerde stress. De Volkskrant kopte met een artikel over burn-out op de voorpagina deze maand. En daarachteraan: ‘het taboe is eraf’. En dat is goed!

Ook het inzicht dat een burn-out niet altijd komt door teveel werk, maar met name ook gaat over waarden, erkenning en of er veel onzekerheden zijn in het bedrijf of over jouw functie. Zo hebben mensen met een tijdelijk contract een grotere kans op een burn-out dan mensen met een vast contract. En ik denk aan iedereen die ik ken die als zelfstandige werkzaam is, waar het leven met onzekerheid vaak de enige constante is.

Je eigen pad creëren

Wat geeft houvast? En hoe blijf je stevig staan in een veranderende wereld? Dat is wanneer je werk bijdraagt aan wat jij wilt bereiken in dit leven. Dit is vaak een hoger doel, waarbij je je talenten inzet om dit doel te realiseren. En dit is niet iets gekunsteld! Maar eigenschappen die jij van nature hebt en een visie op de wereld waaraan jij bij wilt dragen. Je baan of opdracht als zelfstandige is een middel om dit te realiseren. Hiermee voorkom je ook dat je baan of opdracht een doel op zichzelf wordt. En is het makkelijker om vanaf een afstand naar jezelf te kijken en bij te sturen als dit nodig is.

Moet ik dat dan helemaal alleen doen?

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt, en hoe ontdek ik mijn pad? Bij mij is het een jaar of vijf geleden ontstaan toen ik realiseerde dat ik voor het merendeel mijn hoofd gebruikte bij al mijn bezigheden. In mijn zoektocht naar meer balans tussen mijn ratio en gevoel en intuïtie kwam ik bijzondere mensen op het spoor. Allereerst mijn coach Anke Bosma, die mij liefdevol coacht op mijn levenspad. Daarnaast Dieuwke Talma, die vanuit de haptonomie zorgt dat ik steeds beter in contact ben met mijn gevoelens en de wijsheid van het lichaam. En ook de wekelijkse yoga van Mirelle Hogervorst, is een rustpunt in de week.

Coaching en rust

Ik ben ervan overtuigd dat succesvolle mensen een coach hebben, die hen een spiegel voorhoudt en complexe zaken terugbrengt tot de essentie. Steeds meer mensen zien coaching als een positieve bijdrage in goede én in slechte tijden. Coaching helpt je om je meer bewust van jezelf te worden. Door stil te staan bij je gedrag en je gedachten, krijg je inzicht in je onbewuste patronen en word je uitgedaagd om je eigen kracht en talenten te ontdekken. Coaching is van nut voor mensen die actief met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag willen.

Ontspannen, leren en genieten

Ook de omgeving waarin je gecoacht wordt heeft een meerwaarde. Een fijne plek waar je tot rust kunt komen, in de natuur met goede verzorging. Met mijn bedrijf MarLuz speur ik naar mooie plekken in Nederland en Portugal waar je gastvrij ontvangen wordt en je je echt thuis voelt. Juist die omgeving zorgt ervoor dat je vrij kunt denken, voelen en je volop nieuwe inzichten opdoet. Coaching is optioneel, maar een echte meerwaarde voor je verblijf. Ga samen wandelend de natuur in! Ontdek kanten van jezelf die je nog niet kende of leer anders te kijken naar de situatie waar je in zit.

Veel rust gewenst voor de komende weken en ook voor alle weken daarna 🙂