Twee keer heb ik deelgenomen aan een detox, een ander woord voor ontgiften. Eén keer onder begeleiding van een organisatie in een fijn hotel op de Veluwe en één keer thuis met behulp van een receptenboek voor allerlei lekkere gezonde smoothies en raw food recepten. Beide keren voelde ik mij na afloop energiek en lekker in mijn vel. Maar wat is detoxen nou eigenlijk en waarom is het gezond? En wat gebeurt er in je lichaam tijdens én na het detoxen?

Opslag van gifstoffen

Ons lichaam neemt iedere dag stoffen op die via voeding of lucht ons lichaam binnen komen. Voeding is brandstof voor je lichaam, echter naast gezonde ingrediënten zitten er schadelijke toevoegingen in die in het lichaam worden opgeslagen. Denk naast voeding ook aan luchtvervuiling, chemische dampen en metalen die wij inademen.

Je lichaam voert deze afvalstoffen af via de longen, de poriën en urine. Wanneer de hoeveelheid gifstoffen te groot is om veilig af te voeren, dan slaat je lichaam het op in je vetweefsel en organen.

Wat doet detoxen?

Tijdens een detox krijgt je lichaam de kans om de opgeslagen stoffen los te laten en af te voeren. Hierdoor komt je lichaam in balans en functioneren de processen in je lichaam weer optimaal. En als je lichaam in balans is heb je veel minder last van griep, hoofdpijn, huidproblemen en andere kwaaltjes en voel je je energieker.

Wat gebeurt er tijdens het detoxen?

Met een normaal voedingspatroon heb je een aanvoer van voedingsstoffen richting cellen, spieren en organen en worden tegelijkertijd voedingsstoffen afgevoerd. Tijdens het detoxen wordt de aanvoer van voedingsstoffen op een laag pitje gezet, waardoor het lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren. De afvalstoffen die zijn opgeslagen in de organen en weefsels worden afgevoerd en je verliest vet. De nieren produceren meer urine, wat net als je adem minder lekker ruikt. Ook kun je last krijgen van hoofpijn en het kouder hebben dan normaal. Het drinken van thee en het nemen van een warme douche helpt om je prettig te voelen tijdens de detox.

Positieve effecten van detoxen

  • Slappe weefsels worden steviger
  • Stijve spieren en gewrichten worden soepeler
  • Gewichtsverlies
  • Ontstekingen zullen verminderen
  • Minder last van huidproblemen
  • Meer energie

Hoe lang mag je detoxen?

Het is verstandig om niet langer dan zeven dagen te detoxen. Je kunt mild detoxen met sapvasten of je kunt kiezen voor watervasten, waarbij de gehele spijsvertering stil komt te liggen. Bij sapvasten ligt je spijsvertering op een lager pitje. Je lichaam krijgt wel voedingsstoffen binnen en kan tegelijk ontgiften. En je bloedsuikerspiegel daalt minder dan bij watervasten.

Naast afvalstoffen kunnen ook emoties of stress vrij komen. In combinatie met de onthouding van vast voedsel kun je je hierdoor futloos voelen. Met hulp van goede begeleiding kun je ervoor zorgen dat je je lichaam niet overbelast.

De juiste omgeving

Afgelopen december ontmoette ik in het vliegtuig op weg naar Portugal Dr. Hans Groenendijk. Hij vertelde mij zijn visie op de gezondheidszorg en wat hij wil betekenen voor mensen. Hij is 30 jaar werkzaam geweest als homeopathisch arts in een kliniek in Lissabon. Momenteel woont en werkt hij samen met zijn vrouw Kate en dochter Laura op een landgoed midden in de ongerepte natuur in Noord-Portugal, de streek waar de Vinho Verde vandaan komt. Op hun locatie kun je deelnemen aan de Relax en Reflect Retreat, waarbij je onder begeleiding een week sap- of watervast.

De omgeving  en faciliteiten van Vale de Torre zijn er helemaal op ingericht om je te laten ontspannen. Wanneer je ontspannen bent kan je lichaam de afvalstoffen loslaten. Hans, Kate en Laura zijn er om je mentaal te ondersteunen en te begeleiden met yoga, meditatie en Emotional Freedom Techniek.

Laat een reactie achter

Wil je meer informatie? Of heb je een vraag, opmerking of feedback? Laat een reactie achter.