Herken je dit? Je bent druk met de dagelijkse dingen en hebt de neiging om vanuit je hoofd te leven, waardoor de dagen voornamelijk uit to-do lijstjes bestaan. Bij mij komen deze to-do’s op de vreemdste momenten naar boven. Zo werd ik laatst verschrikt wakker omdat ik dacht iets vergeten te hebben. Wat ik natuurlijk wel had gedaan. Juist als je veel aan je hoofd hebt, is het moeilijker om te ontspannen.

Wat ik bij mezelf merk als de to-do-lijstjes het overnemen en de energie afneemt, dat juist bewegen heel belangrijk is. Dus ondanks de neiging om languit op de bank te zitten met een drankje tóch te gaan sporten, dansen, wandelen of hardlopen. En, ga de natuur in. Natuurervaring heeft een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Alleen al in de natuur zijn, heeft aantoonbare gunstige effecten op je gezondheid.

En dan de oplossing voor bijna alles

En naar het bos gaan is heerlijk én naar de zee gaan is subliem. De zee heeft namelijk extra voordelen op het gebied van ontspanning. Als je alleen al op het strand loopt voel je je al snel ontspannen. Dit komt doordat de geuren en het geluid van de zee een geruststellend effect op je hersenen hebben. Dit repeterende geluid brengt je op een bijna hypnotiserende manier tot rust. De zee ontspant.

Michael Depledge van de Medische Universiteit Exeter, heeft onderzoek gedaan naar de correlatie tussen veel tijd op óf bij het water doorbrengen en mentale gesteldheid. Hieruit blijkt dat het doorbrengen van tijd in een ‘blauwe omgeving’ je hartslag omlaag brengt en stress vermindert. Je hele mentale gesteldheid heeft er baat bij. Daarnaast heeft hij ontdekt dat mensen die dicht bij de kust wonen zich vaker gelukkig voelen dan mensen die verder bij de kust vandaan wonen, interessant niet?

Magische aantrekkingskracht

De zee verandert onze gemoedstoestand onbewust. Voor sommige mensen werkt de zee kalmerend en kunnen hun gedachten beter op een rijtje zetten. Voor anderen creëert de zee een toestand waarin er geen gedachten zijn. Sigmund Freud, noemde deze bijna onbeschrijfelijke gewaarwording het ‘oceanische gevoel’. Hiermee verwees hij naar het grenzeloos, geheel en oneindig karakter van de zee.

En dan is er nog iets met de zee. De zee roept een verlangen op naar nieuwe avonturen en nieuwe horizonten. Het water danst en beweegt, het verandert van kleur. De zon glinstert over het water en geeft het die bijzondere glans, bijna hypnotiserend. Turend over het water kan ik gefascineerd dit schouwspel blijven volgen, tot de zon met haar laatste kleurenpracht langzaam in zee zakt.

De zee ontspant

Ben je al overtuigd om vaker naar zee te gaan? Hieronder heb ik de voordelen voor je op een rij gezet waarom de zee zo’n ontspannen werking heeft:

 • Water heeft een stressverlagende werking
  Water zit vol met natuurlijke positieve moleculen die ervoor zorgen dat je je rustig voelt. Dus of je nou een stuk gaat zwemmen, gaat zeilen of pootje baad, je voelt je daarna een stuk relaxter.
 • De zee maakt je creatief
  Wanneer je inspiratie nodig hebt om met een situatie om te gaan, ook dan is de zee je raadgever. Aan zee ben je in staat om je hoofd leeg te maken en ontstaat er ruimte om op een andere manier naar je uitdagingen te kijken. Door de kalmte krijg je focus op waar je je aandacht op mag richten.
 • De zee maakt je vrolijker
  Het repeterende geluid van de zee geeft je een gelukkig gevoel, waardoor je je ontspannen en vol energie voelt.
 • Je slaapt als een blok
  Door de zee kom je op een natuurlijke manier beter in slaap. Doordat je buiten bent in de frisse zeelucht, je onrust is vermindert val je gemakkelijk in slaap. De zee ontspant.
 • Een boost voor je immuunsysteem
  Zout water heeft een antibacteriële werking in zeewater zit jodium, wat goed is voor je schildklier. Je hormoonhuishouding, huid en haar profiteren van de zilte zeelucht en -water. Het zand en zout uit de zee hebben een exfoliërende werking. Door de warmte en de zon gaan de poriën openstaan en het zoute water kan zo makkelijker giftige stoffen uit het lichaam absorberen. Mensen die last hebben van oneffenheden hebben er baat bij en puistjes verdwijnen.
 • Een grote bewustzijn
  Het geluid van de golven, het oneindige, de warmte en de schoonheid van de omgeving zorgen ervoor dat jij makkelijker je hoofd leegmaakt. Je ervaart het hier en nu, bent beter in staat om te mediteren en neemt afstand van je dagelijkse drukke leven. Er is geen betere plek om je één met de natuur te voelen, dan de zee.

Go with the Flow ontdekkingsreis

En gun je jezelf om optimaal te genieten van de zee? Met de klipper Nova Cura, wat nieuwe zorg betekent, varen we in augustus twee keer vijf dagen op het mooie Oostwad.

Laat je plannen varen op het ritme van de zee

De wind neemt je gedachten in flarden met zich mee

Je hebt je maar te schikken, naar het water en het weer

Als er minder kan, dan is er zoveel meer

De waddenzee is nooit hetzelfde. We laten ons leiden door de wind, door de getijden en door de geulen van de Waddenzee. Kun je ontspannen en controle los te laten, meebewegen, droogvallen. We weten niet wat er gebeurt en genieten van de zilte zeelucht, het zeilen, de uitzichten en het eten. Soms alle hens aan dek en dan ontspannen turen over de Waddenzee. Genieten van de zonsopkomst, het geluid van de vogels, de stilte. De combinatie van inspanning en ontspanning maakt dit een onvergetelijke reis waarin je teruggaat naar je eigen natuur. Ervaar zelf hoe de zee ontspant.

Meer informatie over de Go with the Flow ontdekkingsreis.