Sara Helmink geeft komende september voor de 3e keer een Mindfulnesscursus op locatie. Dit maal bij Quinta da Fonte op een paradijselijke plek midden in Portugal. In dit interview lees je wie Sara is, wat haar visie op Mindfulness is en wat een vakantiecursus Mindfulness je oplevert.

Wat doe jij in het dagelijkse leven?

Ik werk vanuit Spanje en Nederland als online psycholoog. Ik help mensen die vastlopen met psychische klachten. Hiervoor gebruik ik verschillende methoden, zoals EMDR, oplossingsgerichte therapie, mindfulness en acceptatie en commitment therapie. Verder houd ik me bezig met lezen, pilates, hardlopen, cello spelen en concertbezoeken.

vakantiecursus mindfulness
“Ik vind Sara een heel prettig persoon. Rustig en kalm. Staat open voor iedereens input en ervaringen. Ik vond de cursus heel prettig om te doen met haar, en het was ook fijn dat ze soms wat meer achtergrond informatie kon geven uit het oogpunt van de psychologie. En daarnaast ook een heel gezellig persoon en in voor een praatje buiten de cursus om.”

Wat is de relatie tussen psychologie en mindfulness?

Waar men vroeger in de psychologie de focus meer legde op gedrag en gedachten, komt steeds meer de focus op gevoel en lichaam. Mindfulness valt onder de derde generatie gedragstherapieen. Ik gebruik technieken uit de mindfulness bijna dagelijks in therapie. En natuurlijk beoefen ik deze technieken zelf ook, als pauzemomentjes of siësta tussendoor.

“Ik vond het een hele goede ervaring! Ik was vooraf sceptisch over mindfulness en vroeg me af of het wel iets voor me zou zijn. Ik vond het heel fijn. Ik heb veel inzichten gekregen en handvatten die ik in het dagelijks leven ook kan gebruiken. De groep was leuk en ik vond het prettig dat het zo’n klein groepje was. Ik had het gevoel dat ik mezelf kon zijn en heb veel geleerd.”
quinta da fonte

Waarom wordt de vakantiecursus Mindfulness in Portugal gehouden?

Ik denk dat het heel mooi is om vakantie te combineren met het aanleren van mindfulnessvaardigheden. Veel mensen hebben er baat bij. Portugal biedt daarbij heel vaak heerlijk weer, de zon voegt voor mij ook echt wat toe aan ontspanning en meditatie.

Wat maakt de locatie bijzonder?

Quinta da Fonte is een prachte plek, midden in de Portugese natuur. De twee vrouwen, Liedewij en Jolein zijn ontzettend goede en leuke gastvrouwen. Liedewij kookt heerlijk. En Jolein is ontzettend grappig en wat meer een stille kracht. De plek op het terrein:  De plek was perfect. Rustig, groen en een aparte plek op het terrein voor dit doeleinde.

“De plek zelf staat al garant voor rust en je wordt in de watten gelegd door Liedewij en Jolein. Ze zijn behulpzaam en in voor een praatje, als je iets nodig hebt hoef je maar een gil te geven. Het eten is fantastisch! En dat 3x per dag! De accommodatie is heel goed verzorgd. Het plekje is heel mooi, midden in de natuur en aan gezelligheid zal het zeker niet ontbreken. Ik vond het persoonlijk zo’n goede ervaring dat ik volgend jaar weer wil gaan.”

Hoe ziet de week eruit?

De deelnemers arriveren meestal één of enkele dagen van te voren. ’s Avonds en ‘s middags is er gelegenheid om aan te schuiven aan een lange tafel waar Liedewij de heerlijkste gerechten op te voorschijn tovert. Op maandag 16 september start het programma met uitleg over wat Mindfulness is. Vervolgens gaan we aan de slag met diverse oefeningen, zoals focussen op de ademhaling, aandacht brengen naar het lichaam, of juist aan je gedachten. In de gehele cursus maak je kennis met diverse oefeningen (zoals de loopmeditatie, de luistermeditatie, de gedachtenmeditatie, de bodyscan) en ervaar je hoe de verschillende oefeningen voor je zijn. Het programma begint iedere dag om 10.00 en stopt om 12.30 en wordt ingedeeld aan de hand van de volgende thema’s:

Programma

Maandag: Introductie, de basics van mindfulness, aandachtstraining

Dinsdag: Gedachten

Woensdag: Gevoelens

Donderdag: Bewegen

Vrijdag: Mildheid/ zelfcompassie.

In de middag is er een vrij programma. Dat kun je kiezen wat je wilt doen. Een wandeling maken, zwemmen in het meer, een wandeling naar de bron of naar een yogales. We organiseren iedere middag iets, maar je bent niet verplicht om eraan mee te doen. De meeste deelnemers vertrekken op zaterdag of zondag naar huis.

  • vakantiecursus mindfulness
“Daarnaast vond ik het fijn dat de cursus alleen in de ochtenduren is zodat je de middag zelf kunt indelen. Naast wat activiteiten die werden aangeboden door Quinta da Fonte is het ook mogelijk om je eigen plan te trekken. Er is in de omgeving meer dan genoeg te doen maar het is natuurlijk ook fijn om gewoon een boek te lezen of een dutje te doen. Er waren in de middag geen verplichtingen. Ik vond het wel erg leuk om massage te laten doen in een welness centrum in de buurt en mee te doen met een yoga les (beide georganiseerd door Quinta da Fonte).”

Wat levert deelname aan de vakantiecursus Mindfulness op?

Ik denk dat je op deze manier kunt bijtanken, zoals je dat op een normale vakantie doet. Daarnaast is er nog een extraatje: je leert namelijk ook hoe je meer bewust kunt zijn en wat rust kunt aanbrengen in je leven. Je krijgt vaardigheden en handvatten om uit te rusten of bewust te zijn van wat er in je omgaat in het dagelijkse (voor velen hectische) leven. Je leert eigenlijk de pauzeknop bij jezelf te vinden.

“Ik zou deze cursus aanraden aan iedereen. Het is zo fijn om een paar dagen uit je hectische dagelijks leven te kunnen stappen en helemaal tot rust kunnen komen op zo’n mooie plek. Ik had geen ervaringen met mindfulness en heb toch besloten mee te doen omdat ik merkte dat ik de drukte van mijn leven met werk, kind, partner en alle andere verplichtingen die daarbij komen (sporten, huishouden, sociale verplichtingen, ga zo maar door) soms niet goed trok. Ik kon niet goed ontspannen en had vaak een opgejaagd gevoel. Deze cursus heeft me geholpen door inzichten te geven maar ook door d.m.v. meditatie oefeningen rust te kunnen creëren. Het is fijn om een klein groepje dit te kunnen doen. Iedereen heeft natuurlijk eigen dingen waar je tegenaan kunt lopen in het leven en daar werd door iedereen heel respectvol mee omgegaan. Er is ruimte voor je eigen verhaal (of niet, als je liever niet wil delen) en de cursus zelf is heel laagdrempelig.”

Informatie en aanmelding

De kosten zijn vanaf 480 euro (inclusief 3 maaltijden per dag, exclusief vervoer en eventuele
verzekeringen) en zijn afhankelijk van je verblijfskeuze: eigen tent, een volledig ingerichte de
Waard-tent, appartement, guestroom of het spiksplinternieuwe tiny house.

Wil je meer weten over deze vakantiecursus Mindfulness? Klik hier voor de beschrijving van de week.