Op uitnodiging van Hans en Kate doe ik mee met de allereerste Relax and Reflect retreat op Vale de Torre. Hans is een befaamd homeopatisch arts, die een groot deel van zijn leven in een kliniek in Lissabon heeft gewerkt. Sinds een aantal jaren hebben zij een stuk land gekocht in Noord-Portugal en dit eigenhandig weten op te bouwen tot een waar paradijs waarbij zij alles in staat stellen om de gezondheid en well-being van mensen te verbeteren.

Graag deel ik mijn ervaringen van deze retreat met jullie. De andere deelnemers zijn Cathy uit Engeland en Marline, Ivone en Milagros uit Portugal. Vanuit Vale de Torre, Dr. Hans, zijn vrouw Kate, dochter Laura en haar vriend Gustavo. Allemaal zeer inspirerende mensen met bijzondere talenten.

Dag 1 detox

Vandaag is de Relax en Reflect retreat gestart. Gisteravond hebben we een heerlijk vegetarische maaltijd genuttigd die met veel zorg was klaargemaakt. Om 8.00 uur vanochtend zijn we de dag gestart met een yoga sessie verzorgd door Laura. Zij en haar vriend Gustavo zijn sinds kort uit Brazilië naar Portugal verhuisd om Hans en Kate te ondersteunen op Vale de Torre. Vandaag zijn de intakes bij Dr. Hans. Op basis van de medische geschiedenis geeft Hans een beeld van mijn algehele gezondheid en welke uitdagingen er voor mij liggen. De sessie was confronterend en tegelijkertijd erg waardevol. De rest van de dag tijd om het wat te laten bezinken. Liggend in mijn bed geniet ik van  Marline, de operazangeres die de ruimte tussen de bergen vult met haar wonderschone gezang. Wel denk ik af en toe aan een chocola of aan een broodje kaas. Aan het einde van de dag hebben we een wandeling gemaakt naar een oude ruïne. We sloten de dag af met ons derde en laatste sapje en een geleide meditatie van Laura.

Dag 2 detox

Om 8.00 uur staan we met zijn allen paraat om dag te starten met 1,5 uur yoga. Tijdens de yoga verheug ik me al op ons sapje dat voor ons klaar staat na afloop van de les. De sapjes worden gemaakt met behulp van een juicer. Dit apparaat haalt alle vezels uit de groenten en fruit en de mineralen en vitaminen blijven bewaard. Op deze manier heeft ons spijsverteringsstelsel ook echt vakantie. Verder heeft iedereen vandaag een EFT sessie. Voor mij wederom een bijzondere ervaring. Herinneringen en gedachten passeerden tijdens de sessie en Laura wist goed de pijnpunten te benoemen en hierop te tappen. Ik ben opnieuw onder de indruk van de kundigheid van onze gastheer en gastvrouwen. Wel ben ik erg moe naar deze sessie en heb een extra lang middagdutje gedaan. De dag afgesloten met een Tibetaanse Klanschaalsessie, erg mooi en rustgevend.

Dag 3 detox

Ik word steeds voor de wekker wakker, dit gebeurt me thuis bijna nooit. Na de yogales maken we een wandeling naar de top van de berg waarop we uitkijken vanuit deze plek. Aangezien ik altijd snel loop liepen Marleen en ik alvast vooruit. Helaas de verkeerde kant op en dus werd het een wandeling van bijna 2 uur. Wat smaakte onze lunch (lees sapje) heerlijk bij terugkomst. Vanmiddag heb ik een persoonlijke Tibetaanse Klankschaalsessie van Kate gehad. Zij plaatst de klankschalen op je lichaam en aan de hand van de resonantie kan zij horen waar er in het lichaam blokkades zijn. Wederom een ervaring die me bij zal blijven. Verder was het erg leuk om te horen dat de mensen vonden dat mijn gezicht een zachtere uitdrukking had gekregen. Ik voel me lekker in mijn vel en de moeheid van gisteren is volledig opgelost. Ook denk ik niet meer zo vaak aan het eten dat ik deze week moet laten staan.

Dag 4 detox

Met frisse energie vanochtend opgestaan en wederom een fijne yogales. Vandaag hebben wij een zangles van Marline gekregen. De basis van het zingen is mij bijgebracht en ons lied op het einde klonk hartstikke goed. De zon schijnt vandaag volop en heb dan ook heerlijk in het zonnetje gezeten. Na de avondmeditatie was het de beurt aan Milagros, zij heeft een opstellingensessie gefaciliteerd. Het was erg bijzonder om mee te maken. Morgen al weer de laatste dag van de detox. Ik ben al ruim 3 kilo afgevallen.

Dag 5 detox

Vanochtend weer fris gestart met een yogales. Wat zal ik dit missen als ik weer in Nederland ben. Verder stond deze dag in het teken van ‘genieten’. We hebben Qigong gedaan met Cathy, een tweede zangles van Marline en een tekenles van Kate. Een geweldige dag. Om de detox week af te sluiten hebben we vanavond onze eerste vaste maaltijd gehad. Het was verrukkelijk! We aten zoete aardappelen met een huisgemaakte vegetarische burger en een rode kool salade.

Dag 6 Afscheid

Het was erg bijzonder deelgenoot te zijn van deze groep mooie mensen, met al hun wijsheden en talenten. Deze week zal ik niet snel vergeten. Op het gebied van gezonde voeding ga ik een aantal dingen zeker toepassen in mijn  dagelijkse leven én misschien ga ik het wel helemaal omgooien. Zo energiek als ik mij deze week heb gevoeld zou ik graag vasthouden.

Wil je meer weten over de retreats op Vale de Torre? Kijk dan bij de Relax and Reflect Retreat of Heal and Recover Retreat.