Ik herinner me nog de momenten van vroeger als kind, waarbij ik gewoon niets te doen had en lekker op een stoel zat voor me uit te staren of naar buiten ging om te kijken wat op mijn pad kwam. Bijna niet meer voor te stellen in onze jachtige samenleving waarbij er constant informatie op ons af komt. Door deze prikkels raakt onze aandacht versnipperd en zijn er vele momenten die we niet bewust beleven. Mindfulness leert je meer met aandacht aanwezig te zijn bij dat wat je doet, er ontstaat meer ruimte, rust en ontspanning. Je wordt weer meer het kind dat zich verwondert over alles om zich heen.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness leert je op een vriendelijke, niet-oordelende manier bewust te zijn van alle ervaringen in het hier en nu. Mooie momenten en minder mooie. Mindfulness leert je te verbinden met jezelf. Met je hoofd, lichaam, emoties. Luisteren naar jezelf. Je komt weer in contact met wie je echt bent. Je ontdekt wat je oude verhalen zijn, je patronen, oordelen en overtuigingen. En wat de impact daarvan is op je leven, op de keuzes die je maakt. Als je je bewust bent van wat er gebeurt, ontstaat de mogelijkheid om te kiezen. Je laat je niet langer leiden door wat je overkomt, en staat zelf aan het roer.

Wat kan Mindfulness je brengen?

  • Ontspanning en kalmte
  • Effectiever omgaan met stressvolle situaties
  • Eerder herkennen van signalen van spanning en stress in je lichaam
  • Ingesleten gewoontepatronen begrijpen en veranderen
  • Een grotere ontvankelijkheid voor de kleine dingen van het leven

Tips om Mindfulness direct toe te passen

1. Een gedachte is geen waarheid
Zie je gedachten als ideeën van jezelf en niet als waarheden die perse juist zijn. Jij staat niet in dienst van je gedachten, je gedachten dienen jou. Je bent veel meer dan alleen je gedachten.
2. Doe iets met volledige aandacht
Doe een aantal keer per dag iets met volledige aandacht. Dingen die dagelijks terugkomen zijn hiervoor zeer geschikt, zoals afwassen, tanden poetsen of opruimen. Laat de gedachten die komen als wolkjes voorbij gaan.
3. Gebruik je zintuigen
Gebruik je zintuigen tijdens een wandeling. Dit is het seizoen om niet alleen te kijken, maar ook te voelen en te ruiken aan de bloemen en planten die nu op zijn mooist zijn.
4. Ontwikkel dankbaarheid
Wees dankbaar voor de kleine dingen in je leven. Je kunt je focussen op alles wat al goed en mooi is of juist focussen op alles wat je anders zou willen. Door te focussen op de positieve zaken creëer je al een geluksgevoel en zul je merken dat je positiever in het leven staat.
5. Accepteer jezelf zoals je bent
De volgende tip sluit hier bij aan. Stop met jezelf te vergelijken met anderen en accepteer wat er is. Het gras lijkt soms groener bij iemand anders, echter iedereen heeft zijn eigen pad te bewandelen. Doe alles op jouw eigen tempo, stel je eigen doelen en geniet van de reis.
6. Maak contact met je lichaam
In onze samenleving zijn we geconditioneerd om zaken rationeel te benaderen. Vaak zitten we in ons hoofd en zijn we niet bezig wat voor gevoel gebeurtenissen bij ons oproepen. Door je bewust te zijn van hoe je zit of staat en met de aandacht naar je voeten, je benen, je bekken en je hart te gaan zul je merken dat je je gevoelsleven ontwikkelt.
7. En luister ook naar deze signalen
Wanneer je in contact bent met je lichaamsbewustzijn kan dit je helpen betere beslissingen te maken. Wanneer iemand je een idee voorlegt en je voelt letterlijk een knoop in je buik, negeer deze informatie dan niet. Mindfulness helpt je te luisteren naar je onderbewuste en je  intuïtie te versterken.

Mindfulness & vakantie

Wil jij meer weten over Mindfulness en tegelijk genieten van een heerlijke vakantie. In mei vindt de Magische Mindfulnesscursus plaats en in augustus is er een vakantiecursus Mindfulness op Quinta da Fonte.

Bronnen:
Anurag ten Klooster – http://Miraconsult.nl
Heleen van der Vlugt – Mindfulness in beweging
Karin Hoens – http://karinhoens.nu/
Nadja – http://modernehippies.nl
Boek: Mindfulness voor Dummies