Ongeveer 10% van de mensen krijgt een keer te maken met een burn-out. Bijna altijd zijn het verantwoordelijke, loyale en positieve werknemers, managers of mensen die altijd voor anderen klaar staan. Zij tonen veel inzet en doen hun werk graag erg goed. En iedereen denkt, dat zal mij toch niet overkomen?

En dan….opeens gaat het niet meer. Van de ene dag op de andere lukt het niet meer om je bed uit te komen en naar je werk te gaan. En als het je dan toch gelukt is om naar je werkt te gaan krijg je niets meer uit je handen, voel je je geïrriteerd en kun je bijna geen stap verzetten.

Grenzen stellen

Het verraderlijke zit het hem erin dat voordat je burn-out raakt, je dag-in-dag-uit een klein beetje over je grenzen heen gaat. Al die kleine beetjes stapelen zich op en opeens is de emmer vol. Eén kleine tegenvaller, je mist bijvoorbeeld je bus en de emmer stroomt over. Letterlijk! Want je huilt tranen met tuiten en kunt niet meer stoppen.

Hoe langer je alle symptomen negeert, des te groter de kans dat je stressniveau zo toeneemt dat je overspannen raakt en een burn-out aan het ontwikkelen bent. Het tijdig herkennen en toegeven dat er een probleem speelt is noodzakelijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te verkleinen. Doe je niets? Dan riskeer je het volledig opgebrand te raken; emotioneel en lichamelijk.

Lees verder hoe je je de belangrijkste symptomen van een burn-out op tijd herkent. Test jezelf door je af te vragen in hoeverre jij last hebt van onderstaande symptomen.

Symptomen van een burn-out

 teken - gemengd Verminderde concentratie en besluiteloosheid

Heb je het idee dat je alles vergeet thuis en op het werk? Kun je je slecht concentreren en je  aandacht  er niet bijhouden? Vind je het daarnaast lastig om keuzes te maken en twijfel je veel? Dit zijn de eerste signalen dat je teveel stress ervaart en dit zijn tol eist.

      teken - gemengd Verkrampte spieren, darmproblemen en slechtere conditie

De stress zit volledig opgeslagen in je schouders, rug en nek. Je hebt vaker last van je darmen, buikpijn en een spijsvertering die niet is wat het geweest is. Als je op een burn-out afstevent ben je gevoeliger voor slechte voeding en verslavingen. Daarnaast maakt je lichaam hormonen aan die je spijsvertering ondermijnen en tegelijkertijd het stressniveau in je lichaam verhogen. Je lichaam heeft alle energie nodig om überhaupt te kunnen functioneren, waardoor je conditie verslechtert en je ook gevoeliger bent voor een griepje.

    teken - gemengd  Geen zin in dingen, sarcasme en je ergert je snel

Ga je normaal 3x in de week ’s avonds sporten en kom je nu niet van de bank af? Erger je je aan je collega’s en je partner en is je humor ook minder verfijnd dan normaal. Ook dit zijn tekenen aan de wand dat je niet lekker in je vel zit en je gevoelig bent voor een burn-out.

    teken - gemengd  Opgejaagd gevoel, piekeren en slecht slapen

Als je ademhaling hoog is, je niet kunt ontspannen en je je opgejaagd voelt kom je niet tot rust. ’s Nachts in bed ligt je nog te malen over je werk of privézaken en slaap je slecht waardoor je de volgende dag nog minder uitgerust bent en je in een vicieuze cirkel dreigt terecht te komen.

 teken - gemengdAngsten en paniek

Je maakt je zorgen of alles wel goed komt, of je je baan of partner niet verliest. Je zelfvertrouwen is veel lager dan anders. Je kunt hierbij last hebben van blozen, trillen, overmatig zweten en hyperventileren. Wanneer je een echte paniekaanval krijgt en je zo verward bent dat je de weg naar huis niet weet te vinden of volledig instort is het echt tijd om aan de bel te trekken. De kans dat je een burn-out ontwikkeld hebt is groot. Mocht het een andere reden hebben, ook dan heb je ondersteuning nodig.

Actie

Komen de bovengenoemde signalen je bekend voor? Kom dan in actie. Want, met tijdig ingrijpen, kun je voorkomen dat je een burn-out ontwikkelt. Wanneer je er op tijd bij bent en jezelf rust of een rustvakantie gunt, bijvoorbeeld een mindfulnessweek in Portugal deze september kun je erger voorkomen.

Heb je serieuze klachten schakel dan de hulp in van je huisarts of bedrijfsarts. Schroom niet. Des te eerder je erbij bent, des te kleiner is de kans dat je langdurig uit de running bent door een burn-out.

Laat je horen!

Weet jij ook signalen waar je op moet letten? Heb je goede tips? Of wil je een eigen ervaring delen? Laat een reactie achter.

Voor deze blog werd ik geïnspireerd door:
Boek: Auteur:  Carien Karsten, Titel: Uit je burn-out in 30 dagen

http://www.mindtuning.nl/stress-en-burnout/burn-out-en-zo/burn-out-symptomen
http://albertsonnevelt.nl/5-symptomen-van-een-burn-out/