Het is echt zomer de laatste dagen. Vooral in de stad weet je soms niet waar je heen moet met deze hitte. Het verschil in temperatuur tussen een stad met 200.000 inwoners en het platteland kan oplopen tot 7 graden warmer in de stad, waarbij in het centrum de temperaturen het hoogst oplopen.

Stedelijke omgeving
Bijna 2/3 van de Nederlanders woont in een verstedelijkte omgeving. Uit onderzoek van Mark Mieras blijkt dat mensen die opgroeien in een verstedelijkte omgeving het gevoeligst zijn voor omgevingsprikkels en stress. Onder invloed van alle prikkels ontwikkelen de hersenen van stedelingen een prikkelzoekende strategie, ten kosten van een actieve controle over aandacht en zelfbeheersing.

Aandachtssystemen
In zijn artikel maakt Mieras onderscheid tussen een aandachtssysteem dat wordt gestuurd door prikkels van buiten, zoals kleuren, beweging en geuren. Dit systeem van onvrijwillige aandacht wordt geleid door externe prikkels en de aandacht verspringt onvrijwillig van het één naar het andere. De tegenhanger is de gerichte aandacht, die je nodig hebt om plannen en doelen te stellen en in het moment te zijn en te kunnen ontspannen. Vele prikkels spreken met name het systeem van onvrijwillige aandacht aan, waardoor gerichte aandacht, zelfcontrole en hersencapaciteit om aan een taak te kunnen werken en kennis te integreren vermindert.

Informatie van media
Naast de vele prikkels uit de fysieke omgeving, worden we beïnvloed door prikkels die via de media onze binnenwereld bereiken. Elk bliepje, trillen van de telefoon of like op Facebook haalt ons uit onze concentratie en zijn weer vele prikkels extra. Onze aandacht gaat wederom onvrijwillig uit naar tal van zaken, waardoor de gerichte aandacht in de knel komt.

Hoe kun je je gerichte aandacht versterken?
Om de aandachtssystemen meer in balans te brengen deel ik 7  tips die ik zelf toe pas om het aantal prikkels te verminderen en mij te focussen op waar ik mee bezig ben. Zorg dat je brein niet oververhit raakt!

7 TIPS

1. 15 minuten niets op een dag
Ik vind het erg prettig om minimaal 15 minuten per dag te mediteren. Als meditatie voor jou een stap te ver is, probeer dan eens een kwartier op de bank te zitten en te voelen hoe je zit en wat voor gedachten er bij je omhoog komen, zonder hier verder op in te gaan. Alleen voor je uit staren is ook helemaal prima.

2. Ga de natuur in
De natuur heeft op mij een heilzame werking. Een wandelingetje in het park doet al vaak goed. Planten en bomen laten de onvrijwillige aandacht met rust, waardoor de hersenen tijd krijgen om te herstellen van alle opgedane prikkels.

3. Bewegen
Ik vind het erg prettig om hard te lopen of aan yoga te doen. Door te bewegen wordt de spanning die is opgebouwd in de spieren afgevoerd en verminder je de aanmaak van stresshormonen.

4. First things first
Als je iets wilt doen op een dag, moet je je dag ermee beginnen. Dit is voor mij een mantra geworden. Blok je agenda en ga geconcentreerd aan de slag. Je stelt prioriteiten en de rest van de dag kun je meer rust inbouwen.

5. Plan tijd voor jezelf in je agenda
Heb je een drukke week waarin je al drie avonden verplichtingen hebt. Zet een kruis door de twee overige avonden. Deze tijd is alleen bedoeld voor jou. Natuurlijk doe je in deze tijd ook dingen, echter dit zijn alleen die zaken waar jij op dat moment zin in hebt.

6. Zet het geluid uit van social media alerts
Door alleen het geluid van je telefoon aan te zetten voor inkomende telefonische oproepen bespaar je tal van kleine afleidingsmomentjes, waardoor je langer geconcentreerd kunt werken.

7. Bereid je voor op de nachtrust
Voor het slapen gaan is het verstandig om jezelf alvast voor te bereiden op het slapen. Ik laat vaak de beeldschermen met rust en loop in gedachten de dag nog eens door. Wat is er gebeurd en wat staat voor morgen op de planning. Daar hoef je je ’s nachts  niet meer druk over te maken.

Meer handvatten nodig?
In de programma’s van MarLuz wordt veel aandacht besteedt aan ontspanning en bewustwording, met name door de kracht van de natuur.

Klik hier voor meer informatie

Bronnen: IVN: Beetje natuur, grote Invloed, Factsheet, Mark Mieras, mei 2014
KNMI: http://www.knmi.nl/cms/content/92361/stadsklimaat, april 2014