De Serra da Estrela
Het bio-dynamische landgoed Dominio Vale do Mondego ligt in het gebied de Vale do Mondego in de Serra da Estrela. Eelco Schaap, de eigenaar van het landgoed legt uit: “Kenmerkend voor de oorspronkelijke natuur in dit gebied zijn de ca. 200 verschillende biotopen. Ongeveer 1/3 van alle wilde vaatplanten uit Portugal komen hier voor en ongeveer 2/3 van de Portugese mossenflora. Wat betreft de fauna zijn er zo’n 40 verschillende zoogdiersoorten, ongeveer 150 vogelsoorten (waarvan ca. 2/3 hier broedt), een relatief klein aantal vissoorten maar daarentegen wel weer zo’n 30 verschillende soorten reptielen en amfibieën. De lijst van ongewervelden (invertebraten) telt zo’n 2500 soorten. Veel soorten zijn endemisch voor het Iberische Schiereiland en enkelen zijn superendemisch en komen alleen in de Serra da Estrela voor. De Serra is groot, hoog en machtig mooi. Het gevarieerde landschap fascineert en inspireert in alle seizoenen”.
Eelco vertelt over het honingen van de kersenbloesem
Eelco vervolgt: “De traditionele landbouw is nog steeds gericht op zelfvoorziening. Het dal is een grote tuin opgedeeld in eindeloze kleine perceeltjes, waar alle gewassen nog onder, naast en boven elkaar geteeld worden. De industrialisatie van de landbouw heeft hier niet plaatsgevonden, waardoor veel biotopen nog vrijwel in tact zijn. Alle bronnen leveren goed drinkwater. Het hoge dal van de Mondego kent een bijzonder micro-klimaat, waardoor het zeer geschikt is voor fruitteelt en olijven.”
Marije
Olle
Wie zaait zal oogsten
Eelco, Olle en Marije hebben alledrie een achtergrond in de biologisch-dynamische landbouw en delen deze kennis graag. Dominio Vale do Mondego stelt dit jaar een viertal weken haar terrein open voor mensen die meer willen weten over biologisch dynamische landbouw, willen meedoen en ervaren en genieten van alle rijkdom van het land.
Tijdens de zogenaamde Oogstweken lopen we door al die verschillende biotopen en maken er op een hele aangename manier mee kennis. We gaan te voet al proevend over ons bedrijf, door het dal en naar de hoogvlakte. Jouw smaakpapillen maken overuren, evenals je ogen en oren bij het ontdekken van al die eetbare landschapje. Naast het leren over de teelt, gaan we oogsten en er de heerlijkste gerechten en drankjes van maken. In mei zijn de kersen al rijp en kun je dit meebeleven.
Geef een reactie