We plukken de olijven (o.a.de Gallega-variant ) met een team van lokale mensen en gasten. De pluk is handmatig, waarbij we gebruikmaken van pneumatische ‘vingers’ die de olijven van de takken trillen. Dat is het werk van de mannen evenals het met lange stokken tegen de taken slaan. De vrouwen leggen de netten (toldes) rondom de bomen. Tegelijkertijd worden ook de olijfbomen gesnoeid. De vrouwen halen de olijven van de takken af en halen steentjes en takjes uit de netten. Aan het eind van de dag worden ze nogmaals geschoond van takjes en steentjes door ze door een wanmolen te halen.

Vervolgens gaan de olijven naar de Lagar, olijfoliepers. In ons geval is dat lagar van Mizerela aan de overkant van onze vallei. Deze splinternieuwe olijfpers is biologisch gecertificeerd door Sativa (Skal equivalent). Men werkt met het moderne Italiaanse Rapanelli systeem. De pers maalt de olijven eerst tot een prachtige mauve kleurige pasta, waarna de olie in een centrifuge wordt gescheiden van de pitten en het vruchtvlees. De olie heeft een gouden kleur en een pure, volle, pittige (peperige) smaak. De persing is gegarandeerd koud (<27°C).