Het olijven plukken in Portugal ligt al weer achter ons. Uitkijkend over het eco-landschap van Dominio Vale do Mondego kijken we terug op twee geslaagde weken. En stel ik mij de vraag, wat brengt het mensen om deel te nemen aan de olijfpluk?

Locatie

Allereerst is het deze fantastische plek, waar Eelco en Karin hun thuis hebben gemaakt. Het 22-ha landgoed waar de olijfbomen over het terrein verspreid staan, de schapen  die er tussendoor scharrelen en de bergen en het geluid van de rivier, die het idyllische beeld compleet maken. Daarnaast is het de gastvrijheid van Eelco en Karin en hun altijd inspirerende gespreksonderwerpen.

olijven_plukken

Olijven plukken

En natuurlijk het plukken van de olijven. En de ruimte die iedereen hierin kan nemen. Soms jezelf afzonderen om alleen wat olijven te plukken en een ander moment rustig takjes sorterend mooie gesprekken voeren met de andere deelnemers.

 

Het is een bijzondere belevenis om in december samen met Portugezen en gasten olijven te plukken. Ervaringen en verhalen te delen en elkaar te leren kennen bij heerlijke biologische maaltijden en wijn op een gastvrije plek.

John ten Have

 

De interactie met de Portugezen en het samen werken op het land gaven deze weken een extra dimensie. Lachen om woordgrapjes in het Portugees en elkaar proberen te begrijpen met handgebaren. De olijfpluk werd afgesloten met een diner in de ‘Lagar’ – de plek waar de olijven geperst worden – , waar alle boeren uit de omgeving zich verzamelden om samen te dineren om de oogst te vieren.

Coaching met schapen

Voor de mensen met belangstelling voor een stukje verdieping was er een workshop coaching met schapen verzorgd door Adriaan van Natuurlijk Verbinden, en werd een spiegel voorgehouden over je eigen rol en communicatie met de anderen.

olijven-plukken_coaching_schapen

 

Onder een lekker warme Portugese zon, wroeten in de olijven met je blote handen tot ze zwart zien. Moe van het werken in de buitenlucht en dan opgewacht worden door de fijne gastheer en –vrouw met elke dag opnieuw een hele lekkere maaltijd. Het was een fantastische vakantie! Bedankt!

Loes Feyens

 

olijven_plukken_sorteren

Olijfolie

Naast de mooie herinneringen levert de week ook ruim 1300 liter biologisch-dynamische olijfolie op. Wil je het proeven? Na de persing wordt de olijfolie van Dominio Vale do Mondego verkocht o.a. via Odin en Lazuur in Wageningen.

Ook meedoen?

Volgend jaar wordt er weer een olijfpluk georganiseerd. Noteer alvast in je agenda. De plukweken zijn (onder voorbehoud) van 20 tot 26 november  en van 27 november tot 3 december.

Klik hier voor een fotoverslag van de Olijfpluk 2015.