Op 17 oktober in alle vroegte verzamelden de deelnemers aan de appelplukdag van MarLuz en de Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek zich bij de Hoogstamboomgaard van het Utrechts Landschap bij Zeist voor een dag vol noeste arbeid én gastronomische verwennerij.

 Hoogstamboomgaard

Hoogstamfruitboomgaarden geven karakter en eigenheid aan een gebied. Met hun grillige groei, het loof hoog op de stammen en de prachtige bloei in het voorjaar zijn het ware pareltjes. Het onderhoud van een hoogstamboomgaard is intensief en vergt vakkennis. Om de kennis en de hoogstamboomgaarden te behouden zijn er door het hele land groepen vrijwilligers die deze boomgaarden snoeien, onderhouden en het fruit oogsten.

Ontvangst

Tijdens de appelplukdag plukten vrijwilligers van de hoogstambrigade Kromme Rijnstreek samen met de gasten van MarLuz, en was er een leuke interactie. We werden ontvangen met warme koffie en thee, en er stond zelfs een vuurkorf om je aan te warmen. Vervolgens de boomgaard in, waar Frans van den Tempel vertelde over de techniek en veiligheid bij het Appels plukken. Voor diegene die niet op een ladder durfden, waren er speciale kloekstokken, waarmee de appels vanaf de grond uit de boom konden worden geplukt.

Uitleg_Appelplukdag_Frans

Mijn man en ik werken veel op kantoor, hebben drukke banen en en reizen door het land met de auto, dus was het fijn om buiten te zijn en in een zeer ontspannen sfeer in de natuur bezig te zijn. Als je wilde kon je de hele tijd door plukken maar men mocht het tempo zelf bepalen en dat gaf ons wel de ruimte om ons te ontspannen, zeker in het weekend hebben we dit hard nodig.

– Ansa

Ansa

Verzorging

Bij het plukken op deze iets koude oktoberdag is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Met de koffiepauze was er natuurlijk een stuk appeltaart. De lunch bestond uit een peren-pastinaak soep gemaakt van verse ingrediënten uit de regio.

High Tea

Nadat al vele kilo’s geplukt waren, waarvan ruim 100 appeltaarten gebakken kunnen worden, sloten we de dag af met een High-Tea. Hiervoor waren we te gast bij Fruitbedrijf Westeneng, die speciaal voor ons een plekje had vrijgemaakt op zijn bedrijf. Tussen de appels werd nagepraat over de dag en genoten van heerlijk gebakken taarten en hapjes. Het porseleinen servies maakte het helemaal af.

appelplukdag_MarLuz

Dank aan alle deelnemers en dank aan de partners van deze dag: High Tea WereldMetaal Kathedraal, Plattelandwinkel Achterdijk, Fruitbedrijf Westeneng, Het Utrechts Landschap  en Mana’s Catering namens MarLuz en Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek.

In de agenda vind je een overzicht van komende activiteiten.

Van de Appelplukdag heb echt genoten. Dank je, voor de goede organisatie, de gezelligheid en de ontspannenheid waarmee alles is gedaan/gegaan. Fijn!
– Maut