Sinds ik in 2013 in Portugal een maand verbleef op Quinta da Alfarrobeira in de Algarve heeft Portugal mijn hart gestolen. En waarom? Portugal heeft namelijk alles wat je nodig hebt als je tot rust wilt komen. Het klimaat is heerlijk, zodat het ook in de winter aangenaam vertoeven is. De natuur in het land is wonderschoon, van de ruige kust langs de Atlantische oceaan, het gebergte de Serra da Estrela, het groene noorden, het uitgestrekte midden van het land en de mooie baaien aan de zuidkust in de  Alfgarve.

Stranden

In de Algarve ontdekken we deze keer de stranden rondom Lagos. Wat heerlijk om er gewoon heen te kunnen rijden, te parkeren en het strand op te gaan. Ook in het hoogseizoen is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Op het ene strand zie je vooral families en wanneer er golven zijn vooral surfers, die spelen met de golven.

  • Praia Dona Ana
    Dit strand ligt op 2,5 km van het centrum van Lagos en is bekend vanwege zijn mooie baai met uitgeslepen rotsformaties. Er zijn geen restauratieve voorzieningen op het strand, maar je kunt er heerlijk zwemmen. Door de rotsen zijn er enkele schaduwplekjes te vinden of kun je een parasol huren. Parkeren is hier wat lastig, al is het ons gelukt een plekje te vinden.
  • BurgauNadat je de auto ergens langs de weg of op de parkeerplaats hebt geparkeerd, kom je bij het strand. Wanneer er golven zijn, zie je overal surfers en bodyboarders. Het zandstrand is ook geschikt voor kinderen en er is een restaurant aanwezig.
  • Praya da Cordoama
    Als je echt van surfen houdt, ga dan naar de westkust. Ten oosten van Villa do Bispo, kom je na een aantal kilometers door het duinlandschap gekronkeld te zijn, uit bij een langgerekt zandstrand. Met de ondergaande zon kun je een hapje eten in de strandtent aan het begin van het strand.
  • Alvor
    Een strandbezoek kun je in Alvor combineren met het bezichtigen van dit leuke stadje. Vanuit het centrum loop je zuidwaarts naar het strand. Hier zijn nog traditionele vissers. De rivier de Alvor gaat hier landsinwaarts en even verderop vind je een uitgestrekt meer, waar weinig toeristen komen en er kite-surflessen worden gegeven.

Vanuit de accommodaties van MarLuz in de Algarve en Alentejo kun je bovenstaande stranden goed bereiken. De wegen in Portugal zijn erg goed. Helaas zit onze tijd er weer op. Met een glas vinho verde nog één lange zomeravond bij ons huisje, voordat we weer richting Nederland vertrekken.

Foto vrouw aan zee door Szilard Toth op Unsplash