Meer en meer mensen ontdekken de kracht van meditatie. Mediteren brengt veel voordelen. Je bent kalmer, je hebt een hogere concentratie, je bent scherper, je bent relaxter en zelfs je bloeddruk kan verlagen. Meditatie hoort volgens MarLuz echt bij een rustvakantie. Door mediteren wordt het denken “schoongemaakt”. Dit geeft de hersenen rust en hierdoor ontstaat meer helderheid. Je wordt alerter en je waarneming verscherpt. In deze stilte en rust worden geluksgevoelens makkelijker ervaren en je voelt meer ruimte.

Maar wat is mediteren nu eigenlijk? MarLuz vroeg het aan Merel & Paul van Centre for Creative Living en AzimA en Virendra. Via MarLuz kun je in september en oktober bij hen een retreat volgen.

Wat is meditatie?

Met meditatie richt je de aandacht op de beweging van de adem. Gedachten, emoties en gevoelens komen voorbij, echter je observeert deze. Je probeert ze niet weg te duwen of ze juist aan te trekken. Je bent eigenlijk de aanschouwer van wat er in jezelf speelt. Je keert hierbij altijd terug naar de adem.

Merel & Paul omschrijven het als “Meditatie is meer dan stilzitten. Je word je bewust van terugkerende gedachten en observeert deze. Hierdoor krijg je inzicht in je gedachtepatronen en kun je los komen van je gedachten.” In onderstaand filmpje leggen ze het uit.

Van stress naar stilte

AzimA en Virendra zijn overtuigd dat meditatie afgestemd dient te zijn aan de Westerse samenleving. “Vele meditatietechnieken vereisen dat je je lichaam niet beweegt en mentaal stil bent. Maar voor de meesten van ons, die in een hectische Westerse consumptie-maatschappij leven en dagelijks volle agenda’s moeten afmaken, is dat eigenlijk ondoenlijk. Er is dagelijks zoveel stress en we kunnen niet plotseling ons lichaam stil houden en onze denkpatronen loslaten. Het is van belang dat we ons eerst bevrijden van de opgehoopte spanningen en denkpatronen waarin we verstrikt zijn geraakt.”

Vind je balans

In de retreat van AzimA en Virendra doe je mee aan Actieve Meditaties ontworpen door Osho. Deze meditaites helpen om van je onderdrukte spanningen en denkpatronen bewust te worden en deze los te laten. Zo bevrijden deze meditaties je van ballast die je niet meer nodig hebt en helpen je een gezonde balans in je leven terug te vinden. Zo effenen zij op een unieke manier de weg voor het onderzoek naar wie je werkelijk bent en wat je mogelijkheden zijn.

Verschillende soorten meditatie

In de retreat van Merel en Paul maak je kennis met verschillende soorten meditatie als mindfulness, loopmeditatie, vipassana meditatie en intuïtief bewegen. Virendra en AzimA maken veel gebruik van actieve meditaties, gecombineerd met yoga. Misschien voel je je aangesproken door de methoden van Merel & Paul of juist door de aanpak van AzimA en Virendra. Beide weken dragen bij aan een vreugdevoller en meer ontspannen leven.

Ook iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd geraakt in meditatie en wil je er meer over weten, neem dan contact op.
Snelle beslissers kunnen nog meedoen aan de retreat van Merel & Paul van 9-16 september.
De retreat van AzimA en Virendra vindt plaats van 22-28 oktober.

 

Photo by Jon Flobrant on Unsplash