Afgelopen najaar viel mijn oog op een oproep mee te helpen met de olijvenoogst bij Dominio Vale do Mondego.  Na een goede vlucht en een voorspoedige autorit kwam ik tegen de avond aan op het landgoed. De medeplukkers waren al een dag eerder gearriveerd en tijdens het diner maakte ik kennis met de andere  deelnemers.

Het was een veelzijdige groep van verschillende leeftijden en interesses. Echter,  iedereen vond het prettig om overdag de handen uit de mouwen te steken en elkaar te leren kennen.

Blog - dec 2014-minWe werkten samen met een groep geoefende Portugese mensen, die het vak goed beheersten. De pluk is handmatig, waarbij we werkten met de methode van pneumatische ‘vingers’ die de olijven van de takken trillen. Dat is het werk van de mannen, evenals het met lange stokken tegen de taken slaan. De vrouwen leggen de netten (toldes) rondom de bomen. Tegelijkertijd wordt ook de olijfboom gesnoeid. De vrouwen halen de olijven van de takken af en halen steentjes en takjes uit de netten. Aan het eind van de dag worden ze nogmaals geschoond van takjes en steentjes door ze door een wanmolen te halen.

Bijzonder om te ervaren dat het samenwerken in het veld met een groep van zoveel verschillende mensen heel snel al heel vertrouwd is en iedereen op zijn of haar manier de rol pakt die hem of haar goed ligt. Ondanks het taalverschil werden er veel grapjes gemaakt en hadden we veel plezier met elkaar.

’s Nachts koelde het flink af, echter de zon brak al snel door ’s ochtends waardoor het snel warmer werd.  En mocht je het tijdens het plukken nog niet warm genoeg hebben, dan was er een slokje Medronha om energie op te doen.

blog-dec 2014 (2)-minDe gastvrijheid en uitstekende verzorging van Eelco en Karin maakte deze week compleet.  De gesprekken tijdens het diner waren veelal diepgaand en altijd vergezeld van een gedicht. Door het harde werken overdag vielen na het diner de luikjes bij velen dicht. En stond deze week het leven in balans met de natuur en het volgen van het dag-en-nacht ritme centraal.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar het resultaat. De olijfolie is in Nederland verkrijgbaar via de webwinkel van Odin en bij Lazuur, Bevrijdingsstraat 22 in Wageningen kun je de olijfolie zelf tappen. Op de website van Merg&Metz staan eveneens een aantal lokale adressen waar je de olijfolie kunt verkrijgen.

Wil je ook ervaren hoe het is om olijven te plukken? Klik hier voor informatie over de Olijfpluk 2015 op Dominio Vale do Mondego.