Olijfpluk Dominio Vale do Mondego
19 november tot 17 december 2016
Landgoed Dominio Vale do Mondego
Groenten, kruiden, fruit en tal van wilde planten nodigen uit om te leren kennen, er mee te koken, ze te verwerken en er van te genieten. We doen dat al 8 jaar lang op onze biologisch-dynamisch bedrijf in de hoge vallei van de Mondego rivier in de Serra da Estrela. Doe je mee?
Het landgoed heeft biologisch-dynamisch geteelde groenten, fruit, noten, druiven, olijven en een eigen schaapskudde en paard en ezel. Vrijwel alles wordt zelf verwerkt. We hebben de beschikking over een breed scala aan fantastische verse producten, waarmee je alle kanten op kunt in de (buiten-)keuken. Onze liefde voor natuurlijk eten is geënt op decennia lange ervaring, opgebouwd door vakkennis en uit de hand gelopen liefhebberij.
De teelt
Natuurlijke voeding en de bekende herkomst van ons eten zijn belangrijk. Wij geloven dat je echte kwaliteit van voeding alleen tegen komt in de in de kleinschalige biologisch-dynamische landbouw en de oorspronkelijke natuur.
De professionele teelt van een breed spectrum aan Mediterrane gewassen vormt de basis van onze Slow Food keuken. In februari en maart zaaien en planten we de menu´s voor onze gasten en voor ons als permanente bewoners. We nodigen je uit om deelgenoot te worden van onze dagelijkse land- & tuinbouw praktijk, mee te werken in de tuinderij, de olijfgaarden en met de melkschapen op te trekken.
We oogsten uit eigen moestuin, boomgaarden en struiken. We ´grazen´ langs de eeuwen oude granieten terrasmuren, langs kleine beken en bosranden. Verzamelen verse kruiden, planten, vruchten en zaden. Dichter bij de bron kan niet.
Olijven plukken in het mooie Portugal
We plukken de olijven (o.a.de Gallega-variant ) met een team van lokale mensen en gasten. De pluk is handmatig, waarbij we gebruikmaken van pneumatische ‘vingers’ die de olijven van de takken trillen. Dat is het werk van de mannen evenals het met lange stokken tegen de taken slaan. De vrouwen leggen de netten (toldes) rondom de bomen. Tegelijkertijd worden ook de olijfbomen gesnoeid. De vrouwen halen de olijven van de takken af en halen steentjes en takjes uit de netten. Aan het eind van de dag worden ze nogmaals geschoond van takjes en steentjes door ze door een wanmolen te halen.
Persing in de lagar
Vervolgens gaan de olijven naar de Lagar, olijfoliepers. In ons geval is dat lagar van Mizerela aan de overkant van onze vallei. Deze splinternieuwe olijfpers is biologisch gecertificeerd door Sativa (Skal equivalent). Men werkt met het moderne Italiaanse Rapanelli systeem. De pers maalt de olijven eerst tot een prachtige mauve kleurige pasta, waarna de olie in een centrifuge wordt gescheiden van de pitten en het vruchtvlees. De olie heeft een gouden kleur en een pure, volle, pittige (peperige) smaak. De persing is gegarandeerd koud (<27°C).
Verse maaltijden
Tijdens het seizoen bereiden we dagelijks verse maaltijden: vrijwel volledig eigen producten – met de groenten in de hoofdrol. Oogsten, verwerken en aanschuiven aan het dagelijks Convivio is een genoegen. We larderen alles met interessante en deskundige verhalen over de relatie tussen gezonde bio-dynamische voeding en de Mediterrane keuken.
De omgeving
Je maakt kennis met het landschap, de cultuurhistorie en de overweldigende natuur in de Beira Interior en specifiek de Serra da Estrela.
Het hoge dal van de Mondego kent een bijzonder micro-klimaat, waardoor het zeer geschikt is voor fruitteelt en olijven. Het gevarieerde landschap fascineert en inspireert in alle seizoenen. En de afwisseling van akkertjes, bos en weilandjes maakt onderweg ´snoepen´ lekker.
De traditionele landbouw is nog steeds gericht op zelfvoorziening. Het dal is een grote tuin opgedeeld in eindeloze kleine perceeltjes, waar alle gewassen nog onder, naast en boven elkaar geteeld worden. De industrialisatie van de landbouw heeft hier niet plaatsgevonden, waardoor veel biotopen nog vrijwel intact zijn. Alle bronnen leveren goed drinkwater.
Om de maaltijden te ordenen vanuit botanisch inzicht, is ook basale plantenkennis een vereiste. Eelco neemt je hierin mee gedurende de week. We lopen door de verschillende biotopen en maken er op een hele aangename manier mee kennis. We gaan te voet al proevend over ons bedrijf, door het dal en naar de hoogvlakte. Jouw smaakpapillen maken overuren, evenals je ogen en oren bij het ontdekken van al die eetbare landschapjes.
Voor & door wie?
Eelco en zijn jonge biodynamische landbouwteam organiseren de Oogstweken voor enthousiaste liefhebbers van goed en gezond eten en de bereiding ervan. Er is veel aandacht voor de herkomst van de producten: ecologisch, biologisch-dynamisch, raw food en salades.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 10 personen per week, vanwege de aandacht die we graag besteden aan een ieder en het met een kleine groep aangenaam werken is tijdens oogsten, verwerken en bereiden van de gewassen. Bij de olijvenoogst werk je samen met een team van lokale mensen, wat de ervaring nog authentieker maakt. Een ongekende ervaring, door met een team van enthousiaste, betrokken en inspirerende jonge mensen in één week zoveel compacte zaken mee te beleven, dat je er weer een jaar mee vooruit kunt.
OOGSTweken……daar pluk jij de vruchten van
Investering Oogstweek
Studio | Tent met bed | Kamperen | |
---|---|---|---|
Per persoon | € 395,- | € 325,- | € 295,- |
Toeslag 1 persoon | € 80,- | € 25,- | |
Let op: Tijdens de olijfoogst is het alleen mogelijk te verblijven in een studio.
Het arrangement is inclusief
- 6 x overnachtingen
- 6 x uitgebreid ontbijt
- 5 x lunch
- 6 x diner
- Koffie, thee, bronwater gedurende de dag
- Wandelingen met Eelco Schaap
- Alle verdere activiteiten, wandelingen, excursies, gebruik van de faciliteiten op het landgoed.
Exclusief vlucht, vervoer van en naar luchthaven, verzekeringen.