Projectomschrijving

Accommodatie

go with the flow

De Klipper Nova Cura is een platbodem van ongeveer 25 meter lang. De naam Nova Cura betekent ‘nieuwe zorg’. Zorg is een belangrijke leidraad in ons leven. Zorg voor dit mooie schip, zorg voor de wereld waarin leven, zorg voor lekker eten en drinken, zorg voor onszelf en natuurlijk zorg voor onze gasten. Die zorg bestaat uit aandacht en ruimte.  Zodat je vrij bent om te doen wat je wilt, wetend dat wij er voor je zijn.

We varen voornamelijk met de klipper over het Lauwersmeer en de Waddenzee. En denken we bij dit verhaal aan het wad, de zeeklei die we onder het schip voelen als we droog zijn gevallen in de haven van Schiermonnikoog. We klauteren aan een touwladder van dek, en zetten voorzichtige stappen over de zeebodem. Misschien moeten we wat langer blijven zitten met onze ‘poten in de klei’ en wachten tot we een nieuw wezen scheppen.

Als je met ons mee vaart, zul je merken dat je, starend naar het water, spelend en zonder doel, in gedachten van alles kan creëren en als een nieuw mens weer van boord stapt.

Omgeving

Het waddengebied is ontstaan na de laatste ijstijd, zo’n 7000 jaar geleden. De eilanden bestonden toen nog niet, maar in plaats daarvan lag er een strandwal ten noorden van het vasteland. In het gebied dat ten zuiden van de strandwal lag, ontstonden moeras- en veengebieden. Toen het Noordzee-water steeg, brak dat op een gegeven moment door de strandwal heen.

Het zeewater bedekte het achterliggende gebied in de loop van de tijd met lagen zand en slib. Het wad strekt zich uit van Nederland, Duitsland naar Denemarken. Het woord ‘wad’ is verwant aan het Latijnse ‘vadum’, dat doorwaadbare plaats betekent.

Tijdens eb vallen de zandplaten droog, gescheiden door meer of minder diepe geulen. Langs de kust vinden we meestal een modderige strook slib. Met iedere vloed wordt het zoute water van de Noordzee door de zeegaten tussen de Waddeneilanden opgestuwd.
(bron: schierweb.nl)

Paul van Wijk & Judith de Bruijn

Paul: Op mijn 18e begon ik, na een spannend jaar op de wilde vaart, als matroos op de driemaster de Nil Desperandum.
Drie jaar later was ik schipper. Een geweldige tijd vol prachtige avonturen, waar een einde aan kwam doordat ik vader werd en niet meer maandenlang van huis kon blijven. Toen volgden vele jaren als kapitein op de binnenvaart en voer ik met grote schepen over de Europese wateren.

Met de aankoop van de Nova Cura keer ik terug naar mijn oude liefde. Ik vind het geweldig om mijn kennis van en liefde voor het zeilen over te dragen aan iedereen die aan boord komt. En voor jouw verhalen sta ik altijd open!

Judith: Ik ben elke zomer de schippersvrouw. Ik help, kook, luister en regel wat er geregeld moet worden. Mijn ouders werden verliefd tijdens een tocht op een Tjalk, mijn afstuderen vierde ik op een Klipper en nu ga ik zelf varen. Tenminste, tijdens de zomermaanden. Daarbuiten woon ik in Utrecht en werk als dagvoorzitter op congressen. Een heerlijke afwisseling.

Voorzieningen

Onze klipper is een plek waar je samen en alleen kunt zijn. Waar we met elkaar de zeilen hijsen en het schip laten varen. Waar we elkaar helpen met praktische dingen en elkaar de ruimte geven. Omdat iedereen via de gang het schip binnenkomt, is de leefruimte afgescheiden door een deur. Dat zorgt voor rust.

In de leefruimte zijn aparte zithoekjes omdat het heerlijk is om samen te zijn, maar ook om jezelf even af te zonderen. Dat is aan dek net zo: pak een dekstoeltje, een zitzak of een hangmat en plof neer waar je wilt. Iedereen heeft bij ons de ruimte.

JA IK WIL MEER INFORMATIE

Go with the Flow

Inrichting van het schip

Rustvakantie op de Klipper Nova Cura

Go with the Flow | Zeilen op de Waddenzee | Nederland *VOL

23 augustus |19:30 - 28 augustus |16:00 CEST

Go with the Flow | Retreat Waddenzee | Nederland *VOL

30 augustus |19:30 - 4 september |16:00 CEST

Blogs over de Klipper Nova Cura

Droogvallen op het Wad

8 juli 2020|0 Comments

Deze zomer organiseert MarLuz in samenwerking met Judith en Paul van de Klipper Nova Cura drie maal een Go with the Flow ontdekkingsreis op het Oost-Wad.  De Nova Cura is een platbodem. Daarmee kun je [...]

  • de zee ontspant

De zee ontspant

19 februari 2020|0 Comments

Herken je dit? Je bent druk met de dagelijkse dingen en hebt de neiging om vanuit je hoofd te leven, waardoor de dagen voornamelijk uit to-do lijstjes bestaan. Bij mij komen deze to-do's op de [...]