Vorig jaar maakte ik kennis met Geweldloze Communicatie, ook wel Verbindend Communiceren genoemd tijdens een trainingsweek in Portugal. Deze week werd begeleid door Helmie Willems van Stilts Communicatie.

Tijdens deze week realiseerde ik mij hoeveel dingen er meespelen in onze dagelijkse gesprekken en dat er veel oefening nodig is om op een andere manier te communiceren. En dat dit oefenen zeker de moeite waard is!  Helmie riep dan ook herhaaldelijk, practise, practice, practice!

Waar komt het vandaan?

De grondlegger van Verbindend Communiceren is Dr. Marshall Rosenberg. De organisatie CNVC die door hem is opgericht heeft als doel om meer verbinding en harmonie in de wereld te brengen.  Volgens hem is het onze diepste wens om bij te dragen aan het verrijken van het leven van onszelf en dat van anderen.

Overtuigingen en oordelen
We hebben allemaal gewoontes en overtuigingen gevormd gedurende ons leven, die het lastiger maken om ons vanuit empathie met elkaar te verbinden. In onze opvoeding, scholing en vanuit cultuur en religie hebben we geleerd te denken in ‘goed’ en ‘fout’. Hiermee zijn we gestimuleerd om gedrag te vertonen dat het wensbeeld van onze omgeving bevestigd. Door het denken in goed en fout zijn we gewend te spreken in moralistische oordelen. Dit betekent dat we oordelen over wat goed en fout is, wie schuldig is en wie niet. Hierdoor verliezen we vaak de verbinding met onszelf en de ander.

Wat is Verbindend Communiceren?
Belangrijke handvatten die ik deze week meekreeg bestaan uit de 4 elementen van communicatie.

Deze zijn:

  • Waarneming: wat we concreet waarnemen (zonder oordeel)
  • Gevoel: hoe we ons voelen bij die waarneming (niet hoe we erover denken)
  • Behoefte: als basis van wat we voelen
  • Verzoek: concrete actie voorstellen om ‘het leven’ te verrijken (zonder deze te eisen)

Wat ik leerde

Deze week heeft mij veel inzichten opgeleverd.

  • Eén van de belangrijkste inzichten die ik had, is dat we een situatie hetzelfde kunnen waarnemen, echter dat het gevoel dat de situatie oproept compleet verschillend kan zijn.  De reactie van de ene persoon op een bepaalde oefensituatie was puur positief en enthousiast en bij een andere deelnemer negatief en frustrerend. De reactie wordt bepaald door de overtuigingen, gewoontes en omstandigheden die spelen in het leven van iemand.
  • Ik heb geleerd om gevoelens beter te herkennen en te benoemen. En hierbij onderscheid te maken tussen gevoelend en quasi gevoelens.
  • En heel waardevol, hoe kun je op basis van wat je voelt een behoefte herkennen. En op basis hiervan een verzoek doen aan een ander.

De omgeving

De locatie waar deze week plaatsvond stond geheel in dienst van het leerproces. We namen alle zintuiglijke en sensitieve genoegens mee in ons onderzoek. De stilte en weidsheid van de natuur; de uitgestrektheid. De biologische keuken met overheerlijke geur- en smaaksensaties. Het ondersteunde om ons brein – en daarmee ons hele systeem – tot rust te brengen en opnieuw te voeden.

 Wil je ook kennismaken met Verbindend Communiceren?
Van 26 december tot 2  januari vindt er een retreat plaats begeleid door Helmie Willems. Het thema is Inspiratie en bezinning. Elke ochtend is er een inspirerend en verbindend programma, afgewisseld met rust en uitstapjes in de middag. >>Lees meer